poniedziałek, 1 maja 2017

GUMOWE JAJO - zabawa badawcza

Do słoika wleliśmy ocet i umieściliśmy w nim surowe jajko. Niemal od razu można było zaobserwować że na powierzchni jajka pojawiają się niewielkie bąbelki. Jednak na efekt doświadczenia musieliśmy poczekać trochę dłużej, bo ok. 24h.
Po upływie doby, wyjęliśmy jako ze słoika z octem i spłukaliśmy pod woda. Zauważyliśmy że skorupka jajka rozpuściła się i tylko błonka pomiędzy powierzchnią jajka została nie naruszona. Nasze jajko stało się gumowe i wyglądało jak galareta.




Dlaczego jajko stało się elastyczne? 
Skorupka jajka składa się  w większości z węglanu wapnia - dlatego jest twarde, zaś ocet zawiera kwas octowy. Gdy włożymy jajko do octu, zachodzi interakcja - kwas octowy, rozpuszcza skorupkę jajka i jajko staje się elastyczne przypominające gumową piłkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz